Woning of appartement: 4 tips die je helpen beslissen

Appartement of huis. Het is een van de grootste dilemma’s voor mensen die op zoek gaan naar hun eerste woonst. Beide opties komen met zowel voor- als nadelen, en de uiteindelijke keuze is vooral een persoonlijke beslissing.

Deze 4 tips kunnen je helpen in je zoektocht!

1. Denk na over hoeveel ruimte je nodig hebt.

Wanneer je in een appartement woont, heb je meestal een kleinere bewoonbare oppervlakte. Dit kan zowel als een voordeel als een nadeel gezien worden.

Naar onderhoud toe is dit een groot voordeel: je verspeelt bijvoorbeeld geen volledige dag aan het kuisen van je stekje!

Maar wanneer je altijd het ruimtegevoel gewoon bent geweest kan het zijn dat je toch liever een huis verkiest, met een grotere bewoonbare oppervlakte.

2. Onderzoek wat je budget aankan.

Kijk naar de gemeente of stad waar je wenst te wonen. Wat kan jouw budget aan? Op die manier kan je ook aftoetsen of in die regio appartementen eerder duur zijn in verhouding tot de woningen of omgekeerd.

Met andere woorden: wat krijg ik in deze regio voor mijn geld? Dit zal ook al een aantal panden en opties filteren. Hiervoor raden we je ook aan om zeker eens aan te kloppen bij de bank. Zo weet je meteen in welke prijsklasse je mag (of kan) zoeken!

3. Ga na hoe belangrijk privacy voor jou is.

Privacy is voor sommige mensen ook zeer belangrijk. Voel je je veiliger met verschillende buren rondom jou? Dan is een appartement zeker een slimme keuze.

Wie gruwelt bij de gedachte aan boven- en onderburen die je kan tegenkomen in de inkomhal kijkt dan weer beter uit naar een huis.

4. Parking, oprit, tuin, terras… leuk om te hebben of een must?

Tot slot zijn ook de faciliteiten een belangrijke factor. Parkeergelegenheidblijft in de grote steden bijvoorbeeld een felbegeerd iets. In een appartementsgebouw koop je meestal een autostaanplaats of garage bij.

Maar wat als je als koppel allebei een auto nodig hebt voor naar het werk te gaan? Dan moet je twee autostaanplaatsen kopen (als dat al mogelijk is), of moet een van jullie twee zich langs de kant van de weg te parkeren. Bij een woning met garage heb je meestal een opritwaardoor je je hierover geen zorgen dient te maken.

Wanneer je aan je zoektocht bezig bent naar een eerste woonst, kijk je waarschijnlijk ook naar een tuin of terras. Vind jij het belangrijk om een grote tuin te hebben voor een eventueel huisdier? Of droom je nu al van een grootse BBQ met familie en vrienden? Dan is een huis met tuin waarschijnlijk de beste keuze.

Zegt het onderhoud van de tuin je helemaal niets en ben je perfect tevreden met een strak aangelegd terras? Dan zit je goed op een appartement. Tegenwoordig houden spelen projectontwikkelaars steeds beter in op de vraag van de klant en voorzien ze grote terrassen in hun plannen.

Tags in dit artikel

Uw pand verkopen