Kopen of huren? Dit zijn de voordelen en nadelen

Op de vraag of je nu beter een woonst gaat huren of kopen bestaat er eigenlijk geen sluitend antwoord. In onze ervaring merken we bijvoorbeeld wel dat jonge koppels doorgaans eerst een woning huren alvorens ze zelf investeren in vastgoed.

Daarnaast merken we dat ook oudere mensen vaker hun eigen woning verkopen om vervolgens een appartement in de stad te huren. Vaak willen zij de lasten en grote kosten van een eigendom niet meer dragen. Ook de grote onderhoudswerken zijn niet meer aan hen besteed.

Vastgoed kopen : dit zijn de voordelen

Maak van je huis ook 100% je thuis

Een eigen woning kan je helemaal naar je eigen hand zetten. Je mag er in verbouwen en ongelimiteerd aanpassingen doen – zolang het gebeurt volgens de regels van ruimtelijke ordening, natuurlijk.

Bij een huurwoning kan je in het beste geval de muren een ander kleurtje geven. Hierdoor zal je misschien minder het ‘thuisgevoel’ ervaren.

Investeer in je toekomst

De afbetalingvan je woonlening is eigenlijk een investering. Zodra je je hypothecaire lening hebt afbetaald, kan je met trots zeggen: ‘Dit is mijn vastgoed’. De maandelijkse huur van een appartement of huis ligt doorgaans lager dan de afbetaling, maar het pand in kwestie zal nooit jouw eigendom worden.

En van leningen gesproken: de woonkredieten zijn nog nooit zo goedkoop geweest. Ga zeker eerst eens langs bij je bankier om te bekijken wat voor jou voordelig is!

Weet exact hoeveel je betaalt

Als je een woonlening afsluit, kan je bovendien kiezen voor een vaste rentevoet. Zo weet je meteen hoeveel je zal betalen en hoef je niet wakker te liggen van rentestijgingen.

Dit in tegenstelling tot huurprijzen die onderworpen zijn aan de gezondheidsindex. De vastgestelde huurprijs aan het begin van de huurovereenkomst kan na een tijdje wel variëren.

Kies voor gemoedsrust

Een woonst aankopen heeft ook nog een psychologisch voordeel. Als je doorheen heel de afbetalingsperiode geen moeilijkheden ondervindt, is op het einde van de rit de woonst gewoon van jou – zonder dat iemand je eruit kan zetten.

Als je een woonst huurt, heb je altijd de kans dat je het pand vroeger moet verlaten dan dat je zelf wil. Dat kan zijn omdat de eigenaars hun vastgoed willen verkopen, er zelf in willen wonen of om een of andere reden het huurcontract niet wensen te verlengen.

Vastgoed huren : dit zijn de voordelen

Geef jezelf ademruimte

De prijzen voor het huren van een woning of appartement, liggen lager dan de afbetaling die je zou hebben voor diezelfde woning of appartement.

Dankzij deze vrijheid en flexibiliteit kan je tijdens het huren sparen voor je droomwoning. Zeker voor jonge koppels kan dit een verstandige keuze zijn. Zo kan je al gaan samenwonen zonder grote uitgaven te doen.

Is dit wel wat je zoekt?

Een woning of appartement huren kan ook een laagdrempelige manier zijn om te kijken of het samenwonen lukt – zonder al je spaarcenten te investeren in vastgoed.

Weet je nog niet zeker of je graag in een huis of appartement zou wonen? Op het platteland of in de stad? Dan kan je het huren ook zien als een soort testperiode.

Bespaar op je uitgaven

Als huurder blijf je gespaard van heel wat extra kosten. Zo betaal je bijvoorbeeld geen jaarlijkse onroerende voorheffing, notariskosten en verkooprechten.

Zodra je een woonlening afsluit, zal je ook nog een pak andere kosten in rekening moeten brengen, zoals kosten voor de hypothecaire inschrijving, aktekosten, premies van de schuldsaldoverzekering en dossierkosten. Opnieuw uitgaven waar jij je als huurder niets van hoeft aan te trekken!

Maar ook het dagelijkse leven in je woning is een pak voordeliger. Als huurder sta je in voor het dagelijkse onderhoud van de woning. Zware kosten blijven voor de verhuurder. Denk bijvoorbeeld aan een verwarmingsketel die de geest geeft.

Kies voor gebruiksgemak

Tot slot gaat huren veel vlotter dan kopen. Zodra er een akkoord bereikt is met de verhuurders, onderteken je het huurcontract, stort je de huurwaarborg en sluit je een huurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Simpeler kan het haast niet!

Bovendien kan Landmeetkantoor TOPO-IMMO naast de huurovereenkomst ook de huurwaarborgrekening en de huurdersaansprakelijkheidsverzekering in orde brengen.

Het enige wat jij hoeft te doen, is je handtekening te zetten!

Uw pand verkopen