De beste 7 manieren om te investeren in vastgoed!

Investeren in vastgoed is een slimme manier om je spaargeld voor jou te laten werken. Daarbij kan je beleggen in verschillende soorten onroerend goed. Denk bijvoorbeeld aan een huis verhuren, een appartement aan zee kopen, investeren in studentenkamers of beleggen in bedrijfsvastgoed. In deze blog ontdek je welke opbrengsteigendom het best bij jou past.

Vastgoed biedt tal van interessante voordelen voor beleggers. Zo is onroerend goed bijvoorbeeld doorgaans een pak stabieler dan de volatiele aandelenmarkt. En dankzij de indexering van de huurprijzen bescherm je je spaargeld tegen inflatie.

Bovendien is het een hardnekkige mythe dat je eerst de lotto moet winnen om te kunnen investeren in vastgoed. Daarom verzamelden we voor jou 7 interessante opties om in te beleggen; zelfs wanneer je beschikt over een relatief beperkt budget.

  • Parkeerplaats of garage
  • Huis of appartement verhuren
  • Deel van eigen woning verhuren
  • Vakantiewoning aan zee
  • Investeren in studentenkamers
  • Beleggen in commercieel vastgoed
  • Indirect investeren in vastgoed

TIP: net als andere vormen van beleggen komt ook investeren in vastgoed met enkele belangrijke risico’s. Neem daarom vrijblijvend contact op met Landmeetkantoor TOPO-IMMO voor advies op maat van jouw beleggersprofiel!

>> Ja, ik wil investeren in vastgoed!

1. Parkeerplaats of garage

Een parkeerplaats of garage verhuren is een uitstekende manier om met een beperkt budget te investeren in vastgoed. Bovendien heb je hier ook een pak minder onderhoudskosten aan in vergelijking met bijvoorbeeld een woning. Daarnaast zal de vraag naar goed gelegen parking zeker nog even blijven toenemen.

Tot slot biedt ook de elektrificatie van auto’s en wagenparken aantrekkelijke kansen voor investeerders: zo zullen publieke parkings de komende jaren ook steeds meer een laadplek worden voor het toenemende aantal elektrische auto’s.

2. Huis of appartement verhuren

Een huis of appartement kopen om te verhuren is een van de populairste manieren om te investeren in vastgoed. Het principe is heel eenvoudig: jij koopt een tweede woning voor privébewoning en verhuurt die aan particulieren.

Bovendien neemt ook het vastgoed zelf jaar na jaar toe in waarde. Zo creëer extra winst wanneer je de opbrengsteigendom uiteindelijk weer wenst te verkopen. Het nadeel is dan weer dat je in Vlaanderen geen voordelige registratierechten of verkooprechten geniet op de aankoop van een tweede woning.

Daarnaast is het uiteraard van cruciaal belang dat je zo snel mogelijk een goede huurder vindt. Want als je er niet in slaagt om je huis of appartement te verhuren, ontvang je uiteraard geen huurinkomsten. Met onderstaande tips minimaliseer je het risico op leegstand:

  • Evalueer de locatie en omgeving. Ligt je vastgoed dichtbij belangrijke verkeersknooppunten, voorzieningen, scholen, … ?
  • Hou rekening met de EPC-waarde. Energiezuinige woningen worden steeds meer de norm én trekken makkelijker huurders aan. Daarnaast geldt vanaf 2023 de renovatieplicht in Vlaanderen: dat betekent dat je moét renoveren als je een energieverslindende woning koopt.
  • Kies voor nieuwbouw. Een oude woning komt vaak met hoge – of erger: onverwachte – renovatiekosten. Nieuwbouw daarentegen voldoet aan de strengste eisen en vraagt weinig tot geen verbouwingen.

>> Bekijk nu ons aanbod

TIP: besteed het beheer van je opbrengsteigendom uit aan een rentmeester. Zo blijft er meer tijd en energie over om te genieten van je rendement!

3. Deel van eigen woning verhuren

Zie je het niet meteen zitten om een tweede woning aan te kopen? Je kan ook investeren in vastgoed met gemengd gebruik. Hierbij koop je bijvoorbeeld een huis of appartement waar je zelf in woont – én tegelijkertijd een deel verhuurt. Het grote voordeel van deze optie is dat je met je huurinkomsten een eventuele hypotheek makkelijker kan afbetalen.

Het nadeel is dan weer dat je aan een aantal stedenbouwkundige voorwaarden moet voldoen. Ook het huurcontract is natuurlijk strikt gebonden aan wettelijke regels.

Tot slot maakt de fiscus een belangrijk onderscheid tussen het type huurders: verhuur je een deel van je vastgoed voor privédoelen – er trekt bijvoorbeeld een student in – dan geniet je gunstige belastingen.

Gaat het echter om een zakelijke huurder zoals een zelfstandige of vennootschap die de ruimte wil gebruiken voor professionele doelen? Dan word je belast op de werkelijke huurinkomsten.

>> Bekijk nu ons aanbod

4. Vakantiewoning aan zee of elders in België

Van een appartement aan zee tot een chalet in de Ardennen: een vakantiewoning verhuren in eigen land is een slimme zet om passief inkomen te genereren en biedt interessante voordelen. Wanneer je vakantiehuis bijvoorbeeld niet verhuurd is, kan je er altijd zélf intrekken voor een weekendje weg.

Zeker sinds de coronacrisis is de vraag naar bijvoorbeeld een appartement aan de kust fel gestegen. Dat duwt ook de aankoopprijs fel de hoogte in. Toch kan een vakantiewoning op de juiste locatie je een hoger dan gemiddeld rendement opleveren!

Een potentieel nadeel of risico is dan weer dat de verhuur van een vakantiehuis sterk seizoensgebonden is en beïnvloed wordt door onder meer het weer en de algemene economie.

5. Investeren in studentenkamers

Wie wil investeren in vastgoed met een beperkt budget is bij studentenkamers aan het goede adres. Want dankzij het groeiende aantal studenten en het feit dat dit soort vastgoed recessiebestendig is, zullen studentenwoningen de komende jaren een aantrekkelijk rendement blijven bieden.

Een mogelijk nadeel is dan weer dat het hier doorgaans om kortetermijnverhuur gaat. Dat houdt in dat studenten na bijvoorbeeld een jaar hun contract kunnen opzeggen – en jij dus het verhuurproces opnieuw moet opstarten. Daarnaast durft de kans op huurschade ook iets groter. Maar geen paniek: met een waterdicht huurcontract en correcte plaatsbeschrijving ben je goed beschermd.

Wil je investeren in studentenvastgoed zonder alle kopzorgen? Dan kan je ook hier ervoor kiezen om het verhuurproces uit te besteden aan een rentmeester. Hierbij nemen we het verhuurproces samen met onze partner Estero van A tot Z van jou over!

>> Meer weten

6. Beleggen in bedrijfsvastgoed

Naast residentieel vastgoed dat we hierboven beschreven, kan je er ook voor kiezen om te investeren in commercieel vastgoed of bedrijfsvastgoed. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kantoorgebouwen, hotels of winkels. Wie dit slim aanpakt, kan hier doorgaans rekenen op een mooi rendement.

Opgelet, bij bedrijfsvastgoed is het des te belangrijker om de markt en omgeving goed te begrijpen. Logisch, want bijvoorbeeld een winkel in een bruisend stadscentrum zal meer klanten kunnen aantrekken dan een pand op het platteland. Tegelijkertijd blijft dit type huurder doorgaans trouwer aan hun contract. Ook logisch, want als een winkel elke drie jaar zou verhuizen, zouden ze ook telkens hun klantenbestand (deels) moeten opbouwen.

7. Indirect investeren in een vastgoed

Schrikken de hogere instapkosten van commercieel vastgoed je af? Dan kan je indirect beleggen via een vastgoedfonds. In plaats van de bakstenen te kopen, kies je er dan voor om aandelen van een fonds te kopen. Zij zorgen er vervolgens voor dat je geld geïnvesteerd wordt en keren jou een deel van de winst uit.

Het voordeel van deze vorm van investeren is dat je weinig eigen inbreng nodig hebt. Bovendien zorgen vastgoedfondsen ervoor dat je inleg gespreid wordt over verschillende projecten. Dit verhoogt jouw kansen op een aantrekkelijk rendement.

Het nadeel is uiteraard dat je zelf niets in handen hebt en moet vertrouwen op de expertise van de vastgoedbeleggers in kwestie.

TOPO-IMMO staat voor jou klaar!

Elke investering is uniek. Daarom bekijken we graag samen met jou in welk type vastgoed je het beste kan investeren en welke opties passen bij jouw budget en wensen.

Kortom, Landmeetkantoor TOPO-IMMO helpt zowel beginnende als ervaren beleggers succesvol investeren in vastgoed.

>> Contacteer ons vrijblijvend

Tags in dit artikel

Uw pand verkopen