Renovatieplicht voor lage EPC-waardes: ook voor jou?

Renovatieplicht vanaf 2023: wat houdt het in en hoe verbeter je de EPC-waarde slim?

Wie vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-waarde E of F zal die verplicht moeten renoveren. Wij zetten de feiten op een rijtje en geven je een concreet stappenplan om je woning energievriendelijk te renoveren! Inclusief interessante premies en subsidies.

Eind 2021 kondigde de Vlaamse Regering het Klimaatakkoord af: een set maatregelen waarmee we de CO2-uitstoot tegen 2030 met zo’n 40% zouden kunnen reduceren.

Cruciaal daarbij is ook de woningmarkt. In Vlaanderen zijn namelijk zowat 70% van de huizen gebouwd vóór 1981. En de EPC-waarde van die woningen laat vaak te wensen over. Daar wil de overheid nu iets aan doen.

>> Controleer de EPC-waarde van jouw woning

Wat houdt de renovatieplicht in?

Daarom treedt vanaf 1 januari 2023 de renovatieplicht voor energieverslindend residentieel vastgoed in werking. Concreet betekent dit dat panden met een EPC-label E of F binnen de vijf jaar na notariële overdracht energetisch gerenoveerd moeten worden.

De nieuwe maatregel geldt zowel voor huizen als appartementen, ook als je slechts één wooneenheid aankoopt. Enkel bij bepaalde overdrachten – zoals bijvoorbeeld een erfenis – word je vrijgesteld van deze plicht.

Zodra je de verplichte renovaties hebt laten uitvoeren, moet je een nieuw energieprestatiecertificaat of EPC aanvragen. Om te slagen, voldoet je gerenoveerde woning minstens aan een EPC-waarde D.

Probeer je de renovatieplicht te ontlopen of lukt het niet om energetisch te renoveren binnen de vijf jaar? Dan riskeer je een fikse boete die kan oplopen tot maar liefst 200.000 euro. Bovendien wordt er een nieuwe termijn vastgelegd om de nodige werken uit te voeren.

Tot slot is deze opwaardering van een E of F-label naar D slechts een eerste stap. Tegen 2028 wordt een EPC-waarde C de nieuwe norm; om zo fasegewijs tegen 2050 voor zowel huizen als appartement een A-label te bereiken.

Hoe weet je of een woning energieverslindend is?

Eenvoudig! Sinds 1 januari 2022 zijn verkopers verplicht om de vernieuwde versie van het EPC-attest voor te leggen. Daarop staan …

  • Een getal tussen 0 en 700: hoe lager, hoe energiezuiniger het pand
  • Een letter tussen A+ (héél energiezuinig) tot F (energieverslindend)
  • Aanbevelingen en tips om je woning energiezuiniger te maken

Hoewel je de EPC-waarde van je eigen woning gemakkelijk online kan opzoeken, moet een officieel attest nog steeds opgesteld worden door een energiedeskundige.

TIP: nieuwbouw voldoet vandaag al aan strenge energievereisten. Zo bespaar je jezelf heel wat extra werk.

>> Zijn deze nieuwbouwprojecten iets voor jou?

4 tips om je EPC-waarde slim te verbeteren

Zodra je weet dat je energetische renovaties zal moeten uitvoeren, maak je hiervoor best voldoende tijd en budget vrij. Noteer ook zeker deze tips om de werken zo slim en efficiënt mogelijk te voltooien!

1. Bespaar dankzij premies en subsidies

Laten we meteen starten met het goede nieuws: er bestaan in Vlaanderen heel wat premies en subsidies om renovatiewerken deels te financieren. Neem dus zeker een kijkje op de officiële Premiezoeker van de Vlaamse Overheid en ontdek welke tegemoetkomingen er bestaan voor onder meer dakwerken, isolatie en verwarming.

Goed om weten: bij aankoop van je eerste en enige woning geven energetische renovatiewerken je bovendien recht op 5% in plaats van 6% registratierechten. Erf je de woning? Dan kom je misschien in aanmerking voor de Mijn VerbouwLening van de Vlaamse Overheid.

2. Renoveer voor morgen, geniet extra fiscale voordelen

Op het eerste zicht lijkt het verleidelijk om enkel de minimale werken uit te laten voeren. Budgetvriendelijker, toch? Niet noodzakelijk! Verregaande EPC-investeringen helpen je om je energiekosten te drukken én geven je vaak ook recht op een verminderde onroerende voorheffing gedurende vijf jaar. Bovendien wordt een A-label toch sowieso de norm tegen 2050.

3. Isoleer je ramen en dak

Uiteraard wil je je budget zo slim mogelijk spenderen. Kies daarom voor werken waarmee je zoveel mogelijk energie bespaart. Hoewel bijvoorbeeld je vloer isoleren uiteraard een positieve impact heeft op je energiefactuur, heeft dat relatief weinig zin als je woning een verouderd dak heeft.

Meer nog, je dak isoleren helpt je om tot maar liefst 35% energie te besparen. Hoewel je je hier aan een stevig prijskaartje mag verwachten – gemiddeld 175 euro per vierkante meter – verdient deze investering zich zeker meer dan terug.

En slecht geïsoleerde ramen? Goed voor een verlies van maar liefst 40% van je energie. Zodra je renoveert, ben je overigens sowieso wettelijk verplicht om minstens dubbele beglazing te installeren. Om écht te besparen op je toekomstige energiefactuur raden we je aan om te investeren in hoogrendementsglas of zelfs drievoudige beglazing: deze isoleren respectievelijk drie tot vijf keer beter dan dubbel glas.

>> 10 tips om extra energie te besparen

4. Werk een stappenplan uit

Neem tot slot je tijd om alle werken grondig voor te bereiden. En dat begint bij het uitwerken van een stappenplan om je huis te renoveren! Focus op vragen zoals:

  • Hoeveel bedraagt het totale budget?
  • Hoeveel marge voorzie je voor onverwachte uitgaven?
  • Welke renovaties zijn prioritair?
  • Hoe ziet je tijdlijn eruit?
  • Welke premies en subsidies kan je aanvragen?

In een volgende stap raden we je aan om offertes aan te vragen bij verschillende aannemers. Tenzij expliciet vermeld, is dat volledig gratis. Zo krijg je een beter beeld van wat er mogelijk is binnen jouw budget en voel je meteen ook of het klikt met het bedrijf in kwestie.

Ook bij TOPO-IMMO staan we met plezier klaar met gepersonaliseerde begeleiding rond vastgoed. Zoek je bijvoorbeeld een woning met lage EPC-waarde? Of zoek je bewust een pand met hoge EPC-score dat je wil renoveren? Klik snel door naar ons aanbod of neem vrijblijvend contact op!

>> Bekijk het aanbod

>> Contacteer ons vrijblijvend

Uw pand verkopen