Vastgoed in 2023: dit verandert er

Wat verandert er voor vastgoed in 2023?

Wie in 2023 vastgoed wil kopen, verkopen of verhuren houdt best rekening met een aantal belangrijke wijzigingen in de wetgeving. Dit zijn de 5 belangrijkste nieuwe regels!

1. Renovatieverplicht in Vlaanderen

Als je een woning koopt met een EPC-waarde E of F moet je die vanaf 1 januari 2023 verplicht renoveren naar minstens EPC-waarde D; en dat binnen de vijf jaar na notariële overdracht. Om te bewijzen dat je deze energetische renovatie hebt uitgevoerd, vraag je een nieuw energieprestatiecertificaat (EPC) aan.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat deze renovatieplicht in Vlaanderen de komende jaren steeds strikter zal worden. Zo zullen woningen tegen 2028 moeten voldoen aan EPC-waarde C; en tegen 2050 wordt zelfs EPC-waarde A de norm.

Op onze blog vind je meer info over alle voorwaarden, praktische tips en handige subsidies!

>> Alles over de renovatieplicht

2. EPC-attest nu ook verplicht voor gemeenschappelijke delen in middelgrote appartementsgebouwen

Sinds dit jaar moeten ook appartementen met 5 tot 14 wooneenheden beschikken over een EPC-attest van de gemeenschappelijke delen (EPC GD). Deze maatregel was al van kracht voor grote appartementsgebouwen vanaf 15 wooneenheden en wordt nu uitgebreid naar middelgrote gebouwen.

Het EPC GD geldt voor zowel de verkoop als verhuur van appartementen en is maximaal 10 jaar geldig. Worden er ondertussen energetische renovaties uitgevoerd aan bijvoorbeeld het dak, de vloeren of de muren moet een nieuw EPC-attest aangevraagd worden.

Het Vlaams Energie-en Klimaatagentschap (VEKA) waarschuwt eigenaars en mede-eigenaars alvast om de aanvraag van zo’n EPC GD niet uit te stellen: experten hebben namelijk de handen vol. Vraag daarom vandaag al jouw offerte aan via TOPO-IMMO!

>> Vraag nu mijn offerte aan

3. EPC-attest vanaf 2023 verplicht voor niet-residentiële gebouwen

Een laatste belangrijke wijziging voor het EPC-attest betreft de verplichting voor niet-residentiële gebouwen. Zo zal je zowel bij notariële overdracht (verkoop, erfpacht of opstalrecht) als bij het afsluiten van een nieuw huurcontract moeten beschikken over een EPC-attest.

Het gaat hierbij onder meer over kantoorgebouwen, handelspanden, horeca en loodsen.

4. Ligt mijn woning in overstromingsgebied? Nieuwe regels rond informatieplicht

Onder meer de klimaatverandering heeft een impact op het overstromingsrisico in Vlaanderen. Daarom keurde de Vlaamse overheid recentelijk een nieuwe wetgeving goed om overstromingsgebieden gedetailleerder in kaart te brengen.

Dit betekent dat je vanaf 2023 bij verhuur op lange termijn (> 9 jaar) en de aankoop van vastgoed of bouwgrond vooraf geïnformeerd moet worden over het overstromingsrisico van je perceel of pand.

Hierbij houden overheden rekening met drie soorten overstromingsgebieden: kustoverstroming, overstroming vanuit waterlopen en overstroming door intense neerslag.

Daarnaast maakt men ook een onderscheid tussen het risico voor het gebouw (G-score) en dat van de bouwgrond (P-score). Beide krijgen een score op een schaal van A tot D. De meest kritieke score bepaalt de uiteindelijke totaalscore.

  • A = geen overstromingen
  • B = kleine kans op overstromingen onder klimaatverandering 2050
  • C = kleine kans op overstroming onder het huidige klimaat
  • D = middelgrote kans op overstromingen onder het huidige klimaat.

5. Geen dubbele beglazing bij verhuur van vastgoed? Je riskeert een ongeschiktverklaring van je woning.

Investeren in vastgoed om te verhuren brengt ook in 2023 een aardig rendement op. Ook hier is het belangrijk dat je opbrengsteigendom voldoet aan de nieuwste wettelijke vereisten. Zo moet je sinds 2020 al in verschillende gemeentes in Vlaanderen een conformiteitsattest aanvragen.

Om zo’n attest uit te vaardigen, houdt de controleur rekening met onder andere de EPC-waarde van je woning en de aanwezigheid van dubbele beglazing. In Vlaanderen is dubbele beglazing namelijk de wettelijke minimumnorm. Vanuit onze ervaring raden we overigens aan om meteen te investeren in hoogrendementsglas: dit isoleert tot drie keer beter dan dubbele beglazing en bereidt jouw pand voor op een duurzame toekomst.

Vanaf 2023 wordt een inbreuk op deze maatregel opgewaardeerd van Categorie I naar Categorie II. Anders gezegd, het ontbreken van dubbele beglazing kan leiden tot een ongeschiktheidsverklaring van je opbrengsteigendom.

Kom er eens over praten!

Bij TOPO-IMMO staan we altijd voor je klaar met gepersonaliseerd advies rond vastgoed. Zoek je bijvoorbeeld een starterswoning met uitstekende EPC-waarde of wil je net bewust renoveren? Zoek je een partner om jouw vastgoed snel en correct te verkopen? Klik snel door naar ons aanbod of neem vrijblijvend contact op.

>> Bekijk nu ons aanbod

>> Contacteer ons


Uw pand verkopen