Waarom in 2023 investeren in vastgoed?

Waarom investeren in vastgoed in 2023 een slimme zet is: de voordelen en risico’s op een rijtje

Investeren in vastgoed is zeker in 2023 een uitstekende manier om passief inkomen te genereren en zo financiële zekerheid op te bouwen. Hoewel deze vorm van beleggen relatief veilig is, is het belangrijk dat je je vooraf goed informeert over alle voordelen, nadelen en risico’s. Wij zetten alles op een rijtje en geven je meteen ook enkele handige tips om slim te investeren in vastgoed.

Je spaarboekje brengt nauwelijks iets op, de inflatie scheert hoge toppen en de markten beleven grillige tijden. Een duurzaam rendement creëren op lange termijn lijkt uitdagender dan ooit. En toch! Investeren in vastgoed is en blijft ook in 2023 een slimme zet om je spaargeld te doen renderen.

Meer nog, uitgerekend nú biedt onroerend goed heel wat kansen om vandaag te bouwen aan later. Start daarom hier met een overzicht van de voordelen en risico’s:

  • Wat zijn de voordelen van vastgoed?
  • Wat zijn de risico’s van onroerend goed?
  • Tips om in 2023 te investeren in vastgoed

Liever persoonlijk advies op maat? Geef ons een seintje en we maken graag tijd vrij voor een vrijblijvend gesprek.

>> Contacteer ons

4 voordelen van investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed kan op verschillende manieren. Afhankelijk van je budget en doel verhuur je bijvoorbeeld een opbrengsteigendom en genereer je via de huurinkomsten zo een passief inkomen. Klinkt al interessant? Blijf dan zeker lezen, want de voordelen gaan veel verder dan dat.

1. Creëer een dubbel rendement

In tegenstelling tot andere vormen van beleggen creëer je bij onroerend goed namelijk een dubbel rendement. Naast de directe inkomstenstroom uit huurgelden neemt ook je vastgoed zelf toe in waarde.

In het Vlaamse Gewest lag de mediaanprijs van verkochte woonhuizen in 2021 bijvoorbeeld op 265.000 euro voor gesloten en halfopen bebouwing; en 370.000 euro voor open bebouwingen. In vergelijking met 2020 goed voor een respectievelijke stijging van 6,4% en 6,0%.

Je genereert dus op korte termijn een passief inkomen én geniet op lange termijn een meerwaarde op de toekomstige verkoop. Zie je het al helemaal voor je? Duik snel in het aanbod van Landmeetkantoor TOPO-IMMO en ontdek onze huizen en appartementen op uitstekende locaties!

>> Bekijk nu ons aanbod

2. Bescherm jezelf tegen inflatie

Misschien denk je bij inflatie eerst en vooral aan een duurdere winkelkar. Of misschien behoor je tot de gelukkigen die in 2023 een forse opslag kregen door de indexering. Wat velen onder ons helaas vergeten, is dat ook je spaargeld direct getroffen wordt door de inflatie: je geld wordt namelijk plots een beetje minder waard.

Investeren in vastgoed biedt ook hier een aantrekkelijk alternatief. Want net zoals de lonen in België onderhevig zijn aan indexering, mag je ook je huurinkomsten indexeren – zij het volgens welbepaalde regels. Anders gezegd, je passief inkomen neemt toe naarmate de inflatie stijgt.

3. Profiteer van het hefboomeffect

Daarnaast creëren ook de uitzonderlijk lage rentevoeten een gunstig klimaat om in 2023 te investeren in vastgoed. Waarom? Simpel! Lage rentevoeten zorgen ervoor dat geld lenen minder geld kost – lees: je maximaliseert het rendement op je investering.

Deze gunstige marktsituatie maakt het ook extra aantrekkelijk om een fiscaal hefboomeffect te creëren. Daarbij kiezen investeerders bewust voor een beperkte eigen inbreng om zo het rendement te verhogen op elke geïnvesteerde euro.

Stel, je wil investeren in vastgoed ter waarde van 175.000 euro met een rendement van 5%. Qua eigen vermogen heb je evenveel beschikbaar. Zet je dan best alles in om een lening te vermijden? Het antwoord zal je misschien verbazen.

Optie 1:
Je investeert zelf: € 175.000
Je leent: € 0
Hypothetische interest van 3% op je lening: € 0
Totaal rendement: € 8.750 = 5% op eigen vermogen

Optie 2:
Je investeert zelf: € 87.500
Je leent: € 87.500
Hypothetische interest van 3% op je lening: € 2.625
Totaal rendement: € 6.125 = 7% op eigen vermogen

4. Geniet van fiscale voordelen

Tot slot gaat beleggen in onroerend goed gepaard met verschillende belastingvoordelen. Zo mag je de kapitaalaflossingen van je woonkrediet inbrengen in het stelsel van het langetermijnsparen.

Ook de interesten op je hypothecaire lening zijn aftrekbaar van het netto belastbaar onroerend inkomen. Tot slot heb je in Vlaanderen afhankelijk van het type opbrengsteigendom recht op diverse fiscale voordelen.

Onze gouden raad: laat je bijstaan door een expert zoals Landmeetkantoor TOPO-IMMO! Samen bekijken we hoe ook jij in 2023 maximaal rendement haalt uit jouw vastgoedinvestering.

>> Contacteer ons

Wat zijn de risico’s van onroerend goed?

Hoewel investeren in vastgoed een relatief veilige belegging is in vergelijking met volatiele aandelen zijn er ook hier risico’s aan verbonden. Hier volgen de drie grootste valkuilen en de nadelen die ze veroorzaken. Uiteraard geven we je ook enkele praktische tips mee om deze risico’s te beperken tot een minimum.

1. Je investeert met je emoties

Investeren in onroerend goed doe je op lange termijn – en een plan. Net zoals andere markten gaat ook de vastgoedmarkt door schommelingen. Dat betekent met andere woorden ook dat een of meerdere jaren van tragere groei perfect plausibel zijn. Laat je hierdoor niet afschrikken en hou vast aan je strategie.

2. Je onderschat de extra kosten

Uit ervaring weten we dat verhuurders vaak de bijkomende kosten van bijvoorbeeld grote onderhouds- of reparatiewerken onderschatten. Hou er bovendien rekening mee dat vanaf 2023 de renovatieplicht van kracht is in Vlaanderen: bij aankoop van een woning met EPC-waarde E of F ben je wettelijk verplicht om energetisch te renoveren.

Wie slim investeert, kiest daarom beter voor een energiezuinige opbrengsteigendom zoals nieuwbouw. Aantrekkelijk voor huurders én goed voor je budget!

>> Bekijk nu ons aanbod

3. Je kan geen goede huurder vinden

En van huurders gesproken: leegstand is de grootste vijand van elke vastgoedinvestering. Net daarom is het zo belangrijk om een goede huurder te vinden. Dat start uiteraard met het creëren van een aantrekkelijk aanbod voor kandidaat-huurders. Daar vertellen we je straks graag meer over!

Daarnaast kan het helaas ook gebeuren dat de relatie met huurders kan verzuren. Denk bijvoorbeeld aan achterstallige betalingen of eventuele schade aan de huurwoning. Gelukkig bestaan hier uitgebreide wettelijke regels rond. Onze medewerkers informeren je graag tijdens een vrijblijvend gesprek!

Tips om in 2023 te investeren in vastgoed

Kortom, hoewel elke belegging risico’s inhoudt, biedt vastgoed ook in 2023 heel wat kansen om ook met beperkt eigen vermogen een aantrekkelijke financiële reserve op te bouwen. Uiteraard is het belangrijk om de juiste aanpak te kiezen. Deze tips kunnen je daarbij helpen:

1. Kies de juiste locatie

Overweeg je te investeren in een huurwoning? Staar je dan niet blind op de vraagprijs. Kijk bijvoorbeeld ook naar de ligging van het pand in kwestie. Ligt het dichtbij grote uitvalswegen? Zijn er voorzieningen in de buurt zoals scholen, winkels, openbaar vervoer, …?

De locatie is namelijk een van de belangrijkste variabelen die bepaalt hoe makkelijk – of moeilijk – je huis, appartement of studio huurders aantrekt.

2. Denk energiezuinig

We haalden het daarnet al aan: energiezuinigheid wordt steeds belangrijker. Zo zal de renovatieplicht in Vlaanderen over de komende jaren steeds strenger worden. Het uiteindelijke doel is om tegen 2050 een EPC-waarde A te bereiken voor alle vastgoed.

Daarnaast zorgde de energiecrisis ervoor dat ook huurders kritischer kijken naar de energiekosten van een huurwoning. Het resultaat is dat energiezuinige(re) woningen makkelijk huurders aantrekken.

3. Laat je bijstaan door een expert

Investeren in vastgoed vraagt heel wat kennis van onder meer de wetgeving en belastingen. Daarnaast gaat er ook heel wat tijd en energie naar het vinden van huurders, uitvoeren van onderhoudswerken, opvolgen van huurgelden en meer. Om je daarbij zo goed mogelijk te ondersteunen, bieden we naast onze vastgoedexpertise je ook de mogelijkheid om de feitelijke verhuur uit te besteden aan een rentmeester: samen met onze partner Estero nemen we zo alle praktische aspecten van verhuren op ons.

Kortom, een gekwalificeerde partner met jaren ervaring op de particuliere huurmarkt kan je dus heel wat kopzorgen besparen. Zo kan je pas echt volop genieten van je rendement. Maak daarom vandaag nog vrijblijvend een afspraak met onze medewerkers! We bekijken met plezier hoe we jou in 2023 helpen investeren in vastgoed.

>> Contacteer ons

Uw pand verkopen