Wat bepaalt de waarde van vastgoed?

Wanneer je beslist om je woning te koop aan te bieden, wil je een realistische maar interessante prijs. Op welke basis wordt deze verkoopprijs bepaald door Landmeetkantoor Topo-Immo?

Het is een cliché, maar de aller belangrijkste factor voor de waarde van uw vastgoed is en blijft de ligging. Een populaire ligging zal zich automatisch omzetten in een hogere waarde van jou vastgoed. Woningen in de stad zullen dan ook duurder zijn dan in de stadsrand of een landelijk gelegen woning. Dit doordat een goede bereikbaarheid of veel faciliteiten in de buurt de waarde van de woning naar omhoog krikken. De Mobiscore is een factor die kan helpen om te bekijken hoe goed jou vastgoed gelegen is.

Zo is het ook algemeen geweten, dat bijvoorbeeld Knokke een duurdere badstad is dan bijvoorbeeld Blankenberge. Aan de kust is het ook duidelijk te zien dat eerstelijnsvastgoed (appartementen aan de dijk) veel duurder zijn dan tweedelijnsvastgoed. Zo is het ook algemeen geweten dat Limburg bijvoorbeeld goedkoper is dan Vlaams-Brabant.

Bouwjaar en renovatie

Ook het bouwjaar speelt een grote rol bij de waardebepaling van jou woning. Hoe recenter de woning, hoe meer deze waard wordt aangezien er steeds meer naar de hedendaagse normen gebouwd werd. Wanneer de woning reeds gerenoveerd werd, kan er uiteraard al veel naar de hedendaagse normen gezet zijn zoals dubbele beglazing, isolatie en dergelijke. Bij een volledig gerenoveerde woning zal het bouwjaar dus een minder grote rol spelen.

De bewoonbare oppervlakte

Om de waarde van het vastgoed te bepalen, is het nog altijd het eenvoudigst om dit te bekijken aan de hand van de bebouwbare oppervlakte en de totale perceeloppervlakte. Deze vierkante meter prijs heeft niet enkel te maken met de stad of dorp waar het pand gelegen is, maar er wordt hierbij ook rekening gehouden met de afwerking van de woning.

Energiezuinig

Een zeer belangrijke factor bij de waarde van de woning is de waarde van het energieprestatiecertificaat. Een goed geïsoleerde woning wordt absoluut in rekening gebracht bij de schatting. Is er overal al dubbel glas aanwezig? Is het dak reeds geïsoleerd?

Type woning of bebouwing

Het type pand speelt uiteraard ook een belangrijke rol bij de waardbepaling. Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen een woning, een appartement, een villa, een kasteel, een studio,… Zo zal er ook een andere waarde gekleefd worden op een open bebouwing, als op een halfopen bebouwing of gesloten bebouwing.

Referenties

Door onze ervaring in het vastgoed, kent ons team ook de prijzen in elke regio rondom onze kantoren en kunnen wij onze waardebepalingen ook baseren op eerdere realisaties. Vergelijkingspunten kunnen gebruikt worden wanneer het pand ongeveer dezelfde indeling heeft, in dezelfde buurt ligt en ongeveer dezelfde staat van onderhoud heeft.

Conclusie

Het is belangrijk om van het begin jou vastgoed aan een correcte prijs te koop aan te bieden. Wanneer je de woning boven de waarde op de markt plaatst, ga je een bepaald cliënteel verliezen en na enkele prijsdalingen jou pand verbranden. Wij verkopen maar liefst 70% op de eerste bezoekdag, en dit vooral door onze correcte prijszetting.

Tags in dit artikel

Uw pand verkopen