Financieel: Moet ik altijd BTW betalen als ik een woning koop?

Algemene regel

Bij de aankoop van een woning en/of bouwgrond zullen er verkooprechten of registratierechten moeten betaald worden. Toch is dit niet altijd het geval en moeten deze rechten niet altijd betaald worden en dient er soms BTW betaald te worden.

Bouwgrond

Bij de aankoop van een bouwgrond zal je verkooprechten moeten betalen op de niet bebouwde bouwgrond. Aangezien een bouwgrond nooit als nieuw kan aanzien worden zal je hier dus geen BTW op moeten betalen maar wel registratierechten.

Nieuwbouw

Bij de aankoop van een nieuwbouw woning zal je geen registratierechten betalen, maar wel 21% BTW. Een woning wordt als ‘nieuwbouw’ beschouwd t.e.m. 31 december van het tweede jaar dat volgt op het jaar van de eerste ingebruikname van de woning.

Bijvoorbeeld. Een nieuwbouwappartement werd voor het eerst bewoond op 20 januari 2020. Het zal als ‘nieuwbouw’ beschouwd worden tot en met 31 december 2022. Handig om weten: deze termijn wordt bepaald per appartement. Als het appartement van je buren bijvoorbeeld voor het eerst bewoond werd op 20 december 2019, zal het slechts tot en met 31 december 2021 beschouwd worden als nieuwbouw.

Combinatie

Koop je samen met je woning ook de bijhorende bouwgrond? Dan betaal je 21% btw enkel en alleen als aan deze drie voorwaarden voldaan wordt:

  1. Er mag op de grond gebouwd worden (en dat gebouw wordt verkocht met btw).
  2. De bouwgrond en het gebouw worden aangekocht door eenzelfde natuurlijke persoon of rechtspersoon.
  3. De bouwgrond wordt op hetzelfde moment als het gebouw aangekocht.

Indien aan één of meerdere voorwaarden niet voldaan wordt – of als je enkel bouwgrond aankoopt – betaal je enkel verkooprechten. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een bouwgrond aankoopt waar een oudere woning op staat.

Is je vraag niet beantwoord?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor een diepgaand gesprek over jouw dossier.
Uw pand verkopen