Speelt de mobiscore een belangrijke rol bij de waarde van mijn vastgoed?

De Mobiscore berekent hoe makkelijk je met de fiets of te voet vanuit je woning naar winkels, openbaar vervoerhaltes, scholen en andere voorzieningen raakt. Hoe hoger de Mobiscore (punten van 0 tot 10), hoe beperkter de mobiliteits- en milieu-impact van de woning.

Met behulp van de Mobiscore kan je bekijken of je woning dichtbij voorzieningen ligt waarvoor je de wagen niet nodig hebt. Op die manier zal je minder bijdragen aan de luchtvervuiling en files omdat je meer verplaatsingen met de fiets en te voet kan doen. De Mobiscore wordt bepaald door 5 factoren, lees ze hieronder!

Gezondheid & zorg

Dit gaat vooral over dokters, ziekenhuizen en apothekers. Het is altijd handig om dichtbij gezondheidszorgen te hebben zonder dat er een verre afstand moet afgelegd worden met de wagen.

Openbaar vervoer

Voor het merendeel van de Belgen is de nabijheid van het openbaar vervoer een must. Dit kan zijn omdat dit dagelijks gebruikt wordt om naar het werk te gaan, of omdat dit het vervoersmiddel is van de kinderen om op school te geraken. De nabijheid van openbaar vervoer zal bijgevolg een positieve invloed hebben op de Mobiscore.

Onderwijs

Iedere ouder of grootouder vind het handig dat de school van hun kinderen niet al te ver weg is van de woonplaats. Hoe minder tijd er ’s morgens en ’s avonds verloren gaat om de kinderen naar school te brengen hoe beter. Het kan ook handig zijn dat de kinderen vanaf een bepaalde leeftijd wanneer de school echt dichtbij is, te voet of met de fiets naar school kan. Dit gaat ook over de nabijheid van een kinderopvang.

Winkels en diensten

Niets is lastiger dan wanneer je aan het koken bent nog naar de winkel te moeten rennen voor een ontbrekend ingrediënt! De Mobiscore houdt dus zeker ook rekening met het al dan niet beschikken over een supermarkt in de buurt. Men houdt ook rekening met de nabijheid van horeca, de post of een bankkantoor.

Ontspanning, sport & cultuur

Het laatste punt waar deze score rekening mee houdt, is ontspanning, sport en cultuur. Is er een sporthal in de buurt? Een zwembad? Een cultureel centrum? Bibliotheek? Dan gaat de score naar omhoog!

De Mobiscore kan dus een invloed hebben op de waarde van uw woning. De Vlaming vindt deze punten namelijk heel belangrijk. Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat men zich blind staart op de Mobiscore. Op dit moment is de Mobiscore nog niet voldoende ingeburgerd, maar dit zal naar de toekomst toe veranderen.

Uw pand verkopen