Plaatsbeschrijvingen

Plaatsbeschrijving: verplicht bij verhuur

Wanneer je vastgoed verhuurt, verwacht je dat de huurders op het einde van de huurperiode het pand achterlaten zoals ze het betraden. Is dat niet het geval, dan wil je de huurschade kunnen doorrekenen aan je huurders. Omgedraaid willen huurders niet opdraaien voor schade die ze niet veroorzaakt hebben.

Om welles-nietes-spelletjes te voorkomen, is het bij de verhuur van vastgoed wettelijk verplicht om een plaatsbeschrijving te laten opstellen. Je mag dit zelf doen of hiervoor beroep doen op een onafhankelijke expert zoals een erkend landmeter. Zo ben je ook meteen zeker dat de plaatsbeschrijving voldoet aan alle wettelijke verplichtingen.

Indien nodig zorgen onze beëdigde landmeter-experts ook voor een complementaire plaatsbeschrijving, uittredende plaatsbeschrijving en proces-verbaal van eventuele huurschade.

Plaatsbeschrijving vóór de huurders intrekken

Deze plaatsbeschrijving is wettelijk verplicht en wordt opgesteld net vóór de intrede van je huurders. In het beste geval staat het pand volledig leeg: enkel zo kunnen onze landmeter-experts een zo gedetailleerd mogelijke beschrijving opstellen.

Volgens de wet moeten zowel de huurder als verhuurder aanwezig zijn bij de plaatsbeschrijving en dragen beide partijen elk de helft van de kosten.

Complementaire plaatsbeschrijving bij verbouwingswerken

Er worden verbouwingswerken of renovaties uitgevoerd tijdens de huurovereenkomst. In dat geval raden we je aan een complementaire plaatsbeschrijving te laten opstellen met daarin alle gewijzigde elementen.

Een aanvullende beschrijving is geen vervanging van de eerste plaatsbeschrijving. Je voegt het als een addendum toe aan je eerste plaatsbeschrijving.

Plaatsbeschrijving als de huurders vertrekken

Het einde van de huurovereenkomst is in zicht en je huurders staan klaar om te vertrekken. Zodra het pand volledig leeg staat – bij voorkeur op de laatste huurdag – kan je een uittredende plaatsbeschrijving (laten) opstellen. Hoewel deze niet wettelijk verplicht is, raden we je ten zeerste aan ook hiervoor beroep te doen op een expert.

Het proces-verbaal: evalueer je huurschade

Is er sprake van huurschade? Dan stelt de landmeter-expert een deskundig proces-verbaal op met daarin een objectieve beschrijving van de vastgestelde schade. Het gaat hier enkel om expliciete schade die niet vermeld staat in de intredende plaatsbeschrijving.

Daarnaast worden de kosten van de huurschade geëvalueerd. Dankzij onze uitgebreide kennis van onder meer de huurmarkt en herstellingskosten kunnen we zowel de directe als indirecte kosten nauwkeurig in kaart brengen.

Plaatsbeschrijving bij (ver)bouwen

Ook wanneer je gaat bouwen of verbouwen kan een professionele plaatsbeschrijving je heel wat kopzorgen besparen. Niets is vervelender dan een aanslepende juridische strijd over of je aanbouw nu wel of niet schade veroorzaakte bij de buren.

Daarom kan een bouwheer en aannemer vóór aanvang van de werken een plaatsbeschrijving laten opstellen van aanpalende gebouwen en constructies. Zo’n beschrijving onderzoekt de algemene staat van het gebouw en spoort eventuele fouten of gebreken op. Kortom, je vermijdt onaangename verrassingen.

Gaat het toch fout tijdens de werken? Dankzij de plaatsbeschrijving kan elke betrokken partij haar rechten laten gelden. Indien nodig kan je na afloop van de werken de schade laten optekenen in een uittredende plaatsbeschrijving . Ook hier kan een proces-verbaal en kostenraming opgesteld worden.

Uw pand verkopen