EPC attest verplicht voor gemeenschappelijke delen vanaf 2022

In Vlaanderen is het energieprestatiecertificaat of EPC attest verplicht sinds oktober 2009. Wanneer verkopers of verhuurders geen EPC-certificaat kunnen voorleggen, riskeren ze een fikse geldboete van maar liefst 5.000 euro.

Zo’n EPC attest geeft toekomstige eigenaars of huurders een duidelijk beeld van het energieverbruik van de woning: hoe lager het getal op het attest, hoe energiezuiniger de woning – en dus hoe beter voor het milieu en de portemonnee van je kandidaten.

Bijgevolg zijn huizen en appartementen met een goede energiekwaliteit ook meer waard en worden ze sneller verkocht of verhuurd.

Wat is een EPC attest voor gemeenschappelijke delen?

Vanaf 2022 wordt het EPC attest verplicht voor de gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen. Zo krijgen geïnteresseerde kopers of huurders meteen ook een beter beeld van hoe energiezuinig de gemeenschappelijke delen al dan niet zijn. Daarbij zullen ook verbeteringen gesuggereerd worden om de energiezuinigheid te optimaliseren.

Je hoeft echter niet te wachten tot 2022 om het EPC attest voor gemeenschappelijke delen te laten opstellen: dat kan al sinds de start van 2020. Je kan dus gerust op de algemene vergadering met de syndicus samen met de andere mede-eigenaars de opdracht geven om dit certificaat op te stellen. Zo zijn jullie zeker al in orde!

Voorwaarden EPC attest gemeenschappelijke delen

Net zoals het gewone EPC attest zal je certificaat aan een aantal voorwaarden moeten doen. De Vlaamse Overheid definieert die als volgt:

  • Nieuwbouwresidenties moeten het EPC attest voor gemeenschappelijke delen ten laatste 10 jaar na het verkrijgen van de stedenbouwkundige vergunning hebben.
  • Het EPC attest gemeenschappelijke delen is – net zoals het normale EPC attest – maximaal 10 jaar geldig. Hou er rekening mee dat het steeds up-to-date moet zijn aangezien het gebruikt wordt om appartementen in de residentie te verhuren of verkopen.
  • Het EPC attest voor gemeenschappelijke delen moet aangepast worden bij energetische renovaties. De Vlaamse Overheid verstaat hieronder:
    • Van zodra er 15% van de gebouwschil wordt (na)geïsoleerd
    • Of wanneer er collectieve installaties vervangen worden of nieuw geplaatst worden.

Zo laat je het opstellen

Om een EPC attest voor de gemeenschappelijke delen op te maken, stelt de eigenaar van het gebouw of de vereniging van mede-eigenaars (vertegenwoordigd door een syndicus) een energiedeskundige type A aan.

Op de algemene vergadering bespreekt de syndicus dat er een zo een EPC attest dient opgemaakt te worden. Vervolgens zal hij of zij alle gegevens verzamelen die de energiedeskundige nodig heeft om dit attest te kunnen opmaken.

Daarna geeft de syndicus tijdens een plaatsbezoek de energiedeskundige type A toegang tot het appartementsgebouw. Tijdens dit bezoek worden de gemeenschappelijke ruimtes nauwkeurig onderzocht.

De energiedeskundige zal al deze informatie gebruiken om een attest op te stellen. Zodra dit gebeurd is, wordt het EPC attest bezorgd aan de aanvrager – de eigenaar of de vereniging van mede-eigenaars.

Op de website van de Vlaamse Overheid vind je een voorbeeld van een energieprestatiecertificaat EPC attest gemeenschappelijke delen.

Meer weten over het EPC attest gemeenschappelijke delen? Onze medewerkers helpen je graag. Contacteer ons vandaag nog!

Tags in dit artikel

Uw pand verkopen