Nieuwbouw of renovatie?

Eerst en vooral is het zoals altijd belangrijk om te bekijken wat het budget is dat kan gespendeerd worden aan een woning. Bij een nieuwbouw moet dit budget het volledige kostenplaatje dekken, bij een renovatie kies je een woning uit die een pak onder het vastgestelde budget ligt en waarbij er dus voldoende geld overblijft voor de renovatiekosten. Wij overlopen met jullie graag even de voor- en nadelen van renoveren en nieuwbouw woningen, inclusief een paar voorbeelden uit ons eigen portfolio!

Nieuwbouw : bepaal alles zelf

Wie nu al gruwelt bij de gedachte aan renoveren, kiest waarschijnlijk beter voor nieuwbouw. En zolang je budget het toelaat, kan je echt àlles zelf bepalen. Van geveldecoratie tot stopcontact! Daarnaast ben je er zeker van dat je woning vanaf het eerst moment voldoet aan de huidige energienormen. Als je beslist een woning te renoveren, zal je hier waarschijnlijk heel wat extra tijd en geld in moeten investeren.

Bovendien ken je bij nieuwbouw of een sleutel-op-de-deur-woning het totale kostenplaatje op voorhand: de kans op onverwachte kosten is hier eerder klein.

Tegelijk zal je doorgaans een pak meer betalen voor een nieuwbouwwoning. Dat heeft onder meer te maken met de strenge regels waaraan nieuwbouw aan moet voldoen. Dat wordt dan wel weer gecompenseerd door het feit dat je woning ook achteraf een hogere verkoopwaarde zal hebben.

Hou er ook rekening mee dat je op nieuwbouw 21% btw betaalt op de constructie én 10% verkooprechten (vroeger bekend als registratierechten) op de grond. Tot slot zal het ook langer duren voor je in je woning kan intrekken – je zal potentieel dus langer moeten blijven huren terwijl je appartement of huis gebouwd wordt.

Maar een nestje dat volledig door jou gekozen is? Dat kan het wachten waard zijn!

Renovatie : bouw een nest op je eigen tempo

Een grote reden waarom mensen kiezen voor renovatie heeft te maken met het feit dat je werken in fases kan aanpakken én ondertussen toch al in je huis of appartement kan wonen. Je kan bijvoorbeeld kiezen om het eerste jaar de keuken aan te pakken en pas een paar jaar later – na nog wat sparen – de ramen en twee jaar later het dak. (Een nadeel hiervan is dat je misschien het gevoel krijgt dat er nooit een einde aan komt.)

Hou er ook rekening mee dat te renoveren woningen vaak ook iets ouder zijn. Lees: je zal grondig moeten investeren om de woning in kwestie aan te passen naar de huidige energienormen. Een groot voordeel is dan weer dat die huizen meestal een veel grotere bewoonbare oppervlakte hebben dan een nieuwbouwwoning. En misschien hou je net van de ziel en charme van een ouder pand? Als je zelf een woning renoveert, kan je er ook bewust voor kiezen om het karakter van de woning zo goed mogelijk te bewaren.

Ook niet onbelangrijk: bestaande woningen zijn ook een heel stuk goedkoper in aankoopprijs dan nieuwbouwwoningen. Bovendien valt de aankoop van een bestaande woning onder het btw-stelsel van 6%, in plaats van 21% bij nieuwbouw. Op een bedrag van 300.000 euro scheelt dat maar liefst 45.000 euro!

Hou bij het berekenen van de totale renovatiekosten echter ook rekening met onaangename verrassingen – en dus onverwachte kosten. Voorzie dus altijd een buffer.

Tip: vraag steeds een bouwvergunning aan of doe een melding bij de gemeente wanneer je structurele verbouwingswerken wenst uit te voeren aan je huis of appartement.

Tags in dit artikel

Uw pand verkopen