Financieel: Geld lenen voor je woning: hoe bepaal ik mijn budget?

Als je overweegt om een woning te kopen, zal je waarschijnlijk een hypothecaire lening moeten afsluiten. Daarom raden we iedereen aan eerst even langs te gaan bij de bank: zo weet je meteen hoeveel je budget nu écht bedraagt.

Hypothecair krediet

Een hypothecair krediet is een geldlening die je aangaat om een huis, appartement of stuk grond aan te kopen. Of om je eigen woning te verbouwen of te renoveren. Aangezien je eigen inbreng echter beperkt is gaan vele mensen een hypothecaire lening aan bij een financiële instelling om zo hun plannen te kunnen realiseren. Een krediet is echter niet gratis! Bovenop het bedrag dat je wenst te lenen, en ook moet terug betalen, zal je nog eens extra intresten moeten betalen op het geleende bedrag als waarborg voor de kredietinstelling.

Vast of variabel

Als je een lening aan gaat kan je kiezen tussen een vaste of een variabele rentevoet. Bij een vaste rentevoet blijft de intrest die je moet terugbetalen aan de kredietinstelling gelijk voor de volledige looptijd van jouw krediet. Bij een variabele rentevoet zal deze op bepaalde contractuele tijdstippen aangepast worden in functie van de index die op dat moment van toepassing is.

Hoeveel kan je lenen?

Hoeveel geld men precies kan lenen zal afhangen van verschillende elementen. De belangrijkste hierbij is je maandinkomen, maar ook de looptijd van het krediet dat je wenst af te sluiten zal hierbij een rol spelen. Je kan jezelf natuurlijk ook op voorhand een limiet opleggen van wat je maandelijks maximaal wenst af te betalen?

Is je vraag niet beantwoord?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor een diepgaand gesprek over jouw dossier.
Uw pand verkopen