De regels om gebruik te maken van 6% BTW regelgeving voor nieuwbouw bij sloop en heropbouw

Het is mogelijk om een gebouw te slopen en een gloednieuwe woning te laten verrijzen tegen een verlaagd btw-tarief van slechts 6 procent. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren, vooral bij bouwkosten die kunnen oplopen tot honderdduizenden euro's. In deze blogpost leggen we uit hoe dit belastingvoordeel werkt en welke voorwaarden eraan zijn gekoppeld.

Hoe werkt het?

Normaal gesproken wordt op zowel bouwmaterialen als werkuren voor nieuwbouwprojecten een btw-tarief van 21 procent geheven. Echter, wanneer u een bestaand gebouw sloopt om daar een nieuwe woning voor in de plaats te bouwen, kunt u in aanmerking komen voor het verlaagde btw-tarief van 6 procent. Dit kan een aanzienlijke financiële besparing opleveren, vooral bij grootschalige bouwprojecten. Bij een bouwkostprijs van 250.000 euro kan het verschil oplopen tot maar liefst 37.500 euro.

Voorwaarden en veranderingen

Het belastingvoordeel voor sloop en heropbouw is echter aan specifieke voorwaarden gebonden, en deze voorwaarden zijn recent gewijzigd. Tot eind dit jaar gelden er twee verschillende regelingen, afhankelijk van de locatie van het bouwproject. Maar vanaf 31/12/2023 zal er één permanente regeling van kracht worden die voor het hele land geldt, zij het met aangescherpte voorwaarden.

Facturen tot 31 december 2023

 • In 32 steden: In 32 specifieke steden en gemeenten, die sinds 2007 van dit btw-voordeel genieten, kunnen zowel natuurlijke personen als vennootschappen profiteren van het verlaagde btw-tarief. Het maakt niet uit of de nieuwe woning uw hoofdverblijf is, een tweede woning, of bedoeld is voor verhuur. Vanaf 31/12/2023 zullen striktere voorwaarden van kracht worden (zie hieronder).
 • Het hele land tot eind 2023: Voor de rest van het land geldt een tijdelijke regeling tot eind 2023. Onder deze regeling kunnen particuliere kopers een woning bij een bouwpromotor kopen tegen het verlaagde btw-tarief, mits de woning voldoet aan bepaalde criteria. De woning moet de enige en eigen woning van de koper zijn, met een maximale bewoonbare oppervlakte van 200 vierkante meter, en deze voorwaarden moeten minstens vijf jaar worden nageleefd. Voor particuliere aannemingscontracten verandert er niets vanaf 31/12/2023, maar projectontwikkelaars komen niet meer in aanmerking (zie verder).

Facturen vanaf 2024

Vanaf 2024 zal er één uniforme regeling van kracht zijn voor het hele land, inclusief de 32 steden. Onder deze regeling zijn de volgende strikte voorwaarden van toepassing:

 • Particuliere bouwheer: Alleen aannemingscontracten afgesloten door particuliere bouwheren met aannemers zullen in aanmerking komen voor het verlaagde btw-tarief.
 • Eigen woning: Zodra de woning gebruiksklaar is, moet de bouwheer er gaan wonen en zich op dat adres laten inschrijven in het bevolkingsregister. Een tweede verblijf kan niet profiteren van het verlaagde btw-tarief.
 • Enige woning: De bouwheer mag geen eigenaar zijn van een andere woning. Er is een uitzondering voor de gezinswoning waar men tot dan woonde.
 • Tot 200 vierkante meter: De herbouwde woning mag een bewoonbare oppervlakte van maximaal 200 vierkante meter hebben.
 • Minstens vijf jaar: De voorwaarden moeten minstens vijf jaar worden nageleefd, vanaf de eerste ingebruikname tot 31 december van het vijfde jaar daaropvolgend.

Samengevat, wanneer betaalt u slechts 6% BTW?

U sluit zelf een contract met een aannemer

 • Facturen tot 31 December 2023

In 32 stedelijke gebieden als de heropgebouwde woning hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt.

In de rest van het land voor de enige en eigen woning met een bewoonbare oppervlakte van maximaal 200 m².

 • Vanaf 1 januari 2024

In heel het land voor de enige en eigen woning met een bewoonbare oppervlakte van maximaal 200 m².

U koopt bij een bouwpromotor

 • Facturen tot 31 december 2023

In heel het land voor de enige en eigen woning met een bewoonbare oppervlakte van maximaal 200 m².

 • In 2024

Alleen voor de enige en eigen woning met een bewoonbare oppervlakte van maximaal 200 m² waarvoor de omgevingsvergunning voor 1 juli 2023 is aangevraagd.

 • Vanaf 1 januari 2025

Niet meer mogelijk.

Pieter Muylaert

Pieter Muylaert

Beëdigd Landmeter-Expert & Bestuurder

In 2013 legde ik de basis voor Landmeetkantoor TOPO-IMMO met een heldere visie: een alles-in-één bestemming creëren voor vastgoed en topografie. Vandaag, enkele jaren verder, heeft ons dynamische en innovatieve team zijn stempel gedrukt op de uitgestrekte regio van het Pajottenland en het arrondissement Aalst.

Uw pand verkopen