Renovatieplicht
De renovatieplicht geldt voor alle residentiële gebouwen die bij overdracht een energielabel E of F hebben en treedt in werking bij het verlijden van de authentieke akte van aankoop of schenking, opstalrecht of erfpacht.
Erfenissen zijn vrijgesteld van deze verplichting, evenals schenkingen waarbij het vruchtgebruik behouden blijft. Daarnaast zijn woningen die officieel beschermd zijn als monument, en bepaalde erfgoedpanden, vrijgesteld. Ook wanneer de woning binnen vijf jaar na de overdracht wordt afgebroken, vervalt de renovatieplicht.
En wat met (ver)huur, hoor ik je al zeggen? Het nieuwe Vlaamse regeerakkoord geeft hierover nog geen extra details. Wel is aangekondigd dat er een genuanceerd handhavingskader komt voor de renovatieplicht bij residentiële gebouwen. Dit betekent dat de overheid nog werkt aan de specifieke regels voor handhaving en sancties binnen het nieuwe beleid. Zodra er meer nieuws is, ben jij de eerste die het hier leest!
Registratierechten
De verlaagde registratierechten van 2% zijn enkel van toepassing voor wie een enige en eigen woning aankoopt. Wie een tweede woning of een investeringspand koopt, valt onder de hogere tarieven. Als je al een woning bezit, moet je deze binnen één jaar na de aankoop van de nieuwe woning verkopen om het verlaagde tarief van 2% te behouden.
Daarnaast is de datum van de authentieke akte bepalend voor de toepassing van het tarief. Als de akte pas na 1 januari 2025 wordt verleden, dan geldt het nieuwe verlaagde tarief van 2%. De compromisdatum (de voorlopige verkoopovereenkomst) is dus niet doorslaggevend.