Wanneer betaal ik 10% verkooprechten?

Als men in Vlaanderen een onroerend goed wenst te verkopen dan zullen de kopers hierop verkooprechten of registratierechten moeten betalen.

10% verkooprechten

Binnen het Vlaamse Gewest betaal je 10% verkooprechten op de aankoop van bedrijfsvastgoed, bouwgronden, en tweede of derde verblijven.

Als je een nieuwbouwwoning koopt, wordt er een onderscheid gemaakt tussen de constructiewaarde en de grondwaarde. Hierbij betaal je 21% btw op de constructiewaarde en 10% verkooprechten op de grondwaarde.

Uitzondering op de regel

Normaal gezien zal u dus 10% verkooprechten moeten betalen bij de aankoop van een onroerend goed. Maar in sommige gevallen zal een uitzondering op de regel toegestaan worden.

  • Als het gaat om de aankoop van de enige gezinswoning, dan dient men slechts 6% registratierechten te betalen. Dit kan zelf naar 5% terug gebracht worden als men IER of Ingrijpende Energetische Renovatie doorvoert.
  • Indien u als enige gezinswoning een beschermd monument wil aankopen dan is het zelf zo dat u maar 1% registratierechten hierop moet betalen.

Wie betaalt het verkooprecht?

Het verkooprecht of registratierecht wordt doorgaans betaald door de koper. Er kan ook onderling overeen gekomen worden dat deze registratierechten toch door de verkoper betaald worden, maar de koper zal altijd aanzien worden als de belastingsplichtige.

Uw pand verkopen