Registratierechten Vlaanderen: dit verandert er in 2020

Registratierechten of verkooprechten zijn eenmalige kosten die je betaalt bij de aankoop van een woning of bouwgrond. In Vlaanderen betaalde je sinds de zomer van 2018 doorgaans 10% of 7%, afhankelijk van je situatie. Sinds 1 januari 2020 is daar opnieuw verandering in gekomen. De woonbonus is namelijk afgeschaft! En dus wil het Vlaamse gewest het fiscale voordeel deels compenseren via een bijkomende verlaging van de registratierechten.

Wie een eerste en eigen gezinswoning kocht, kon tot 1 januari 2020 profiteren van de zogenaamde Vlaamse woonbonus. Dat systeem zorgde ervoor dat kopers kapitaalaflossingen, betaalde interesten en schuldsaldoverzekeringspremie konden aftrekken van hun netto belastbaar inkomen en zo hun personenbelasting konden drukken. Een fiscaal voordeel dat op lange termijn gemakkelijk kan oplopen tot enkele tienduizenden euro’s.

Dit belastingvoordeel verdwijnt nu dus voor nieuwe kopers. Wie al een hypothecaire lening heeft of een bestaande lening wil herfinancieren, zal hier weinig van merken: voor hen verandert er niets.


Nieuw gunsttarief: 6% registratierechten

Om te voorkomen dat nieuwe kopers in de kou komen te staan, heeft de Vlaamse Regering een oplossing bedacht die het gemis deels kan compenseren. Voortaan kan je zo 6% in plaats van 7% registratierechten genieten. Dat verlaagde gunsttarief blijft onderhevig aan dezelfde voorwaarden. Het is dus enkel van toepassing als:

  • De woning gelegen is in het Vlaamse gewest.
  • Het gaat om je enige en eigen woning.
  • Je domicilieert je binnen de twee jaar op dit adres.

Concreet: op een woning ter waarde van 250.000 euro in Denderhoutem zou je zo voortaan slechts 15.000 euro registratierechten betalen in plaats van 17.500 euro.

Vrijstelling op de eerste schijf van 80.000 euro

Heb je een gezinswoning of appartement op het oog met een aankoopprijs van maximaal 200.000 euro ? Ook volgens de nieuwe regeling kan je dan profiteren van een extra korting. Er worden in dat geval namelijk geen registratierechten aangerekend op de eerste schijf van 80.000 euro. Dat vertaalt zich in een maximale korting van 5.600 euro.

Ligt je vastgoed in de Vlaamse Rand of in een kernstad zoals Aalst of Vilvoorde? Dan wordt de maximale aankoopprijs opgetrokken tot 220.000 euro.

Bijvoorbeeld. Jana en Mike willen een woning kopen in Ninove. Hun voorkeur gaat uit naar een pand met een aankoopprijs van 190.000 euro. Ze hebben eerste en vooral recht op een vrijstelling: er zullen dus enkel registratierechten aangerekend worden op 110.000 euro (= € 190.000 – € 80.000). Aangezien het hun eerste en enige woning is, hebben ze bovendien recht op de verlaagde registratierechten (6%). Ze betalen in totaal slechts 6.600 euro (= ( € 190.000 – € 80.000) x 6%).

De andere woning die ze overwegen, wordt verkocht aan 215.000 euro. Hier zouden ze geen recht hebben op een extra vrijstelling. Het gunsttarief van 6% blijft echter wel van toepassing: de registratierechten zullen hier dus 12.900 euro bedragen (= € 215.000 x 6%). Bijna het dubbele van hun eerste keuze!

Energiezuinig renoveren rendeert

Tot slot moedigt de Vlaamse regering ook particulieren aan om zoveel mogelijk in te zetten op de energietransitie. Door bijvoorbeeld ingrijpende renovatiewerken. Doe je dat binnen de 5 jaar na aankoop in je enige en eigen woning, dan wordt het gunsttarief nog een beetje gunstiger: de registratierechten bedragen dan slechts 5% in plaats van 6% .

Bijvoorbeeld. Jana en Mike willen hun woning zo energievriendelijk maken. Daar komen heel wat energetische renovatiewerken aan te pas! Dankzij deze beslissing hoeven ze slechts 5% in plaats van 6% registratierechten te betalen. Een snelle rekensom leert dat dat 5.500 euro (= (€ 190.000 – € 80.000) x 5%) zal zijn, in plaats van 6.600 euro (= ( € 190.000 – € 80.000) x 6%).

Opgelet! Deze bijkomende korting moet je eigenlijk zien als een cashback: je betaalt met andere woorden eerst 6% en zal later 1% kunnen recuperen als je renovatiewerken voldoen aan de voorwaarden. Meer info vind je op energiesparen.be !

Als je aan het verbouwen gaat, heb je bovendien ook recht op allerlei aantrekkelijke renovatiepremies . Informeer je dus goed voor je aan het renoveren gaat!

Registratierechten tweede woning of bouwgrond

Hou er hoe dan ook rekening mee dat het gunsttarief van 6% enkel geldt op de aankoop van je enige en eigen woning. Koop je een tweede verblijf, investeringsvastgoed of bouwgrond (zelfs als je die plant te gebruiken voor je eerste woning)? Dan betaal je 10% registratie- of verkooprechten bovenop de aankoopsom.

Ook aan de meeneembaarheid van registratierechten wordt niet geraakt. Als je je woning verkoopt om een andere te kopen, kan je tot 12.500 euro aan reeds betaalde verkooprechten meenemen. Zo betaal je minder tot geen registratierechten meer op je nieuwe pand.

Betaalde je 10% registratierechten en verkoop je je onroerend goed binnen de 2 jaar na aankoop? Dan kom je misschien wel in aanmerking voor een teruggave van de registratierechten.

Zie je door de bomen het huis niet meer? Contacteer ons voor een afspraak! We bekijken samen met jou hoe ook jij zo voordelig mogelijk jouw woning, appartement of bouwgrond kan aankopen.

Tags in dit artikel

Uw pand verkopen