Waarom in 2020 nog zonnepanelen plaatsen?

Belgen gaan steeds op zoek naar manieren om hun energiefactuur te laten dalen en liefst op een duurzame manier.

Zonnepanelen zijn nog steeds zeer populair in ons land. De kwaliteit ervan wordt ook steeds beter, ze hebben een lange levensduur, zijn onderhoudsvriendelijk en je energiefactuur daalt er fors door.
Zowel eigenaars van nieuwbouwwoningen als van bestaande woningen kiezen er voor om zonnepanelen te plaatsen.
Indien u overweegt om zonnepanelen te plaatsen, is het aangeraden om dit nog voor eind 2020 te doen.

Wij vertellen u graag waarom!

Wanneer je nog voor eind 2020 zonnepanelen plaatst, kan je 15 jaar gebruik maken van het principe van de terugdraaiende teller.

Deze 15-jarige periode loopt vanaf de datum waarop je installatie werd in dienst genomen (deze datum wordt vermeld op het keuringsattest). Bij het principe van de terugdraaiende teller betaal je altijd het prosumententarief.
Dit is een vergoeding die de afnemers van energie betalen aan de distributiebeheerder. Dit prosumententarief wordt aangerekend via de elektriciteitsfactuur.
In ongeveer 70% van de tijd wekken uw zonnepanelen stroom op die u niet verbruikt en dus op het distributienet zet. Hiervoor worden er geen kosten aangerekend. Als de zon niet schijnt, 's avonds en 's nachts of als u meer verbruikt dan wat uw panelen opwekken, neemt u van het net af omdat uw panelen te weinig opwekken om uw verbruik te dekken. Het is hiervoor dat u een bijkomend tarief zal moeten betalen. Hoe groter het vermogen van uw omvormer(s), hoe groter het bedrag.
( https://www.vreg.be )

Vanaf 2021 wordt het verplicht om een digitale meter te plaatsen. Dit is ook verplicht wanneer de eerste 15-jarige periode voorbij is.

Door de digitale elektriciteitsmeter kom je automatisch terecht in het nieuwe nettariefsysteem. In plaats van het prosumententarief, zoals hierboven vermeldt, betaal je dan netkosten op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet.

De conclusie is dat het nieuwe systeem zoals het nu voorgesteld wordt, vooral voordelig is wanneer je jouw energie kan verbruiken op het moment dat je energie opwekt of wanneer je beschikt over een thuisbatterij en zelf je stroom kan opslaan. Je energieopwekking en -verbruik gebeurt dan eigenlijk volledig onafhankelijk van het reguliere energienetwerk. Verbruik je vooral energie op momenten dat jouw installatie geen of weinig energie opwekt (bv. ’s avonds en in de winter) dan is het nieuwe systeem zoals het nu voorgesteld wordt nadeliger. Je zal namelijk jouw energieoverschotten verkopen op een moment dat er een groot aanbod is (e.g. in de zomer en overdag) en je zal energie nodig hebben op moment dat er een grote vraag is (e.g. in de winter en ’s nachts) waardoor de prijs die je krijgt voor jouw energie waarschijnlijk lager ligt dan de prijs die je betaalt wanneer je energie koopt. Bovendien betaal je met het nieuwe nettariefsysteem telkens wanneer je aanspraak doet op het energienetwerk.
https://www.ihouse.be

Tags in dit artikel

Uw pand verkopen