Hoeveel registratierechten betaal je in Vlaanderen?

Als je een woning of bouwgrond koopt, zal je ook eenmalige verkooprechten moeten betalen – in de volksmond hoor je hier ook vaak de term ‘registratierechten’. Waar vroeger sprake was van het ‘groot beschrijf’ of ‘klein beschrijf’ hanteert Vlaanderen sinds 1 juni 2018 een vlak tarief van 7% of 10%.

Bovendien kan je onder bepaalde voorwaarden zelfs een vrijstelling genieten op de eerste 80.000 euro; goed voor een besparing van maar liefst 5.600 euro. Daar kan je al wat mee doen!

Je wil investeren in je eigen stek en hebt zelfs al je droomwoning gespot. Of misschien heb je een lapje bouwgrond op het oog en kriebelt het om de eerste steen te leggen. Om te weten hoeveel je daar nu écht voor moet neertellen, moet je ook rekening houden met een aantal indirecte kosten. Een deel daarvan omvatten de verkooprechten of registratierechten : een eenmalige belasting die je betaalt bij de aankoop van onroerend goed.

Vlaanderen introduceert gunsttarief

Hoeveel belasting je zal moeten betalen hangt in de eerste plaats af van de ligging van je pand of locatie van je perceel. In Brussel bedragen de registratierechten bijvoorbeeld 12,5% – in Vlaanderen , 7% of 10%. Bovendien heb je in bepaalde gevallen recht op nog meer korting.

Bijvoorbeeld als je energiebesparende renovatiewerken wil uitvoeren (meer daarover later).

Wanneer betaal je in Vlaanderen 7% registratierechten?

Twee verschillende tarieven, dat betekent ook twee verschillende categorieën . Net zoals het voormalige klein en groot beschrijf zijn er met andere woorden specifieke voorwaarden waaraan je moet voldoen om recht te hebben op een vermindering van je registratierechten. We sommen ze even voor je op.

Voorwaarde 1: je koopt je enige gezinswoning

Dit is meteen de belangrijkste voorwaarde. Het gunsttarief van 7% geldt enkel bij de aankoop van je enige gezinswoning. Als je investeert in bouwgrond of al een andere woning (of grond) bezit, betaal je met andere woorden het standaardtarief van 10%. Heb je al een woning en plan je die binnen het jaar te verkopen? Ook dan betaal je slechts 7%
verkooprechten bij de aankoop van een nieuw pand.

Opgelet!

Het voordeeltarief geldt slechts voor één woning tegelijkertijd. Als je bijvoorbeeld meerdere panden aankoopt om die te verbouwen tot je ultieme droomhuis zal je dus slechts op één huis of appartement naar keuze 7% registratierechten genieten.

Ook wanneer je investeert in vastgoed met meerdere appartementen geldt het gunsttarief enkel voor
de wooneenheid waar jij zelf gaat wonen.

Voorwaarde 2: Je trekt binnen de 2 jaar in

Daarnaast verwacht de overheid dat je zo snel mogelijk intrekt in je nieuwe stekje. Concreet betekent dit dat je je binnen de twee jaar na het verlijden van de aankoopakte moet domiciliëren op je nieuwe adres.

Wacht hier niet te lang mee! De Vlaamse Belastingdienst stuurt je indien nodig nog een waarschuwingsbrief: lees deze goed want ze kan je heel wat euro’s boete besparen.

Voorwaarde 3: Je koopt geen vastgoed ‘op de zaak’

De gunstige registratierechten werden ontworpen om mensen meer kansen te geven om hun eigen woning aan te schaffen. Als je via een vennootschap of een andere rechtspersoon wil investeren in vastgoed of bouwgrond betaal je met andere woorden 10% registratierechten.

Wanneer betaal je in Vlaanderen 6% registratierechten?

Wat? Ja, je leest het goed. In bepaalde gevallen betaal je nog minder verkooprechten. Als je aankoop voldoet aan bovenstaande voorwaarden én je besluit je woning meteen te renoveren om ze zo energiezuinig mogelijk te maken, heb je recht op een extra belastingvermindering.

Hou er rekening mee dat je binnen de 5 jaar na het verstrijken van de aankoopakte een

energieprestatiecertificaat (EPC) moet kunnen voorleggen om te bewijzen dat de renovatiewerken bedoeld waren om de woonst energie-efficiënter te maken.

Wanneer krijg je een vrijstelling op jouw verkooprechten?

Hoewel je altijd een bepaald bedrag aan verkooprechten zal moeten betalen, kan je bij de aankoop van je eerste woning een eenmalige vrijstelling genieten op de eerste 80.000 euro van de aankoopprijs.

Opgelet, deze extra gunstmaatregel is enkel van toepassing als de waarde van je starterswoning maximaal 200.000 euro of – in Vlaamse kernsteden of de Vlaamse Rand – 220.000 euro bedraagt.

Dankzij deze bijkomende vermindering op de registratierechten kan je zo maar liefst 5.600 euro besparen.

  • Voorbeeld 1
    Mark en Anja hebben een starterswoning gespot in Ninove. De vraagprijs van 195.000 euro past volledig binnen hun budget. Doordat dit hun eerste woning is, hoeven ze dankzij de gunstmaatregel ze slechts 8.050 euro aan registratierechten te betalen (=(195.000 - 80.000)*0,07). Een besparing van 5.600 euro.
  • Voorbeeld 2
    Ivo wil na enkele jaren uren zijn eerste woning kopen. Hij heeft een appartement op het oog in Aalst, vraagprijs: 220.000 euro. Doordat Aalst een centrumstad is, geldt ook hier een vrijstelling van de registratierechten op de eerste 80.000 euro. Ivo zal dus slechts 9.800 euro aan verkooprechten betalen (= (220.000 - 80.000)*0,07). Een besparing van 5.600 euro.

Vermijd boetes!

Zoals we hierboven al aanhaalden, controleert de Vlaamse Belastingdienst ook achteraf of je aan alle voorwaarden voldoet. Als je dan géén recht blijkt te hebben op een verminderd tarief van 7% (of 6%), volgt een fikse boete. Deze bestaat enerzijds uit de aanvullende registratierechten én een belastingverhoging van maar liefst 20% op het resterende bedrag.

Kortom, een gewaarschuwd koper is er twee waard. Wil je meer advies over de aankoop van je woning of bouwgrond? Maak een afspraak en spring eens binnen! We maken graag tijd voor je vrij .

Uw pand verkopen